Тема 6:
Приготування тортів з медового тіста з різними наповнювачами.

Уміти:організувати робоче місце; працювати з технологічною документацією:Робити розрахунок сировини. Виготовляти різні види виробів, визначати якість органолептичним методом, вирішувати проблемні ситуації,дотримуватись вимог охорони праці, санітарії, особистої гігієни.

Інгредіенти:

Для медових коржей:
  • 1,5 столові ложки меду (1 ст.л.);
  • 3 яйця (2);
  • 3 чайні ложки харчової соди (2 ч.л.);
  • 300 г цукру - півтори склянки (200 г = 1 склянка);
  • 90 г вершкового масла (60 г);
  • 0,5 чайной ложки солі (1/3 ч.л.);
  • 580 г борошна = 4,5 склянки (400 г = 3 склянки).
Борошна може знадобитися трохи більше або менше, це залежить від його вологості та якості. Наприклад, борошна з млина, дуже тонкого помелу, тісто потребує трошки більше, ніж магазинного.

Для крему:
  • 800 мл сметани 15% (500 мл).
  • Цукрова пудра за смаком (4-6 столових ложок).
  • Банани - 4 шт. (2 шт).

  • До каструльки з товстим дном, чавунка чи сотейника кладемо масло та мед, всипаємо цукор. Нагріваємо на маленькому вогні чи на водяній бані, помішуючи, доки мед, цукор та масло ротануть. Слідкуйте, щоб не пригоріло - тому й вогник потрібен крихітний, і помішувати необхідно часто.
  • Тим часом у іншому посуді поєднуємо яйця та харчову соду й збиваємо до легкої пишності міксером чи вінчиком.
  • Тільки-но медово-цукрово-масляна суміш розчиниться, вливаємо в неї тонкою цівкою піну зі збитих із содою яєць, увесь час помішуючи.
  • Ви побачите, що суміш майже зразу почне пінитися та полізе вгору, як молоко, що закипає. Знімаємо її з вогню та починаємо поступово підсипати борошно, замішуючи тісто.
  • Спочатку тісто рідке й гаряче. Місимо ложкою.
  • За хвилину-дві, коли воно стане густішим та трохи охолоне, продовжуємо замішувати руками, додаючи потроху борошна.
  • Медове тісто має будти м’яким та приємним, не липким, та не надто крутим, бо тоді буде важко розкочувати коржі.
  • Замішуємо швидко, бо працювати легше із теплим тістом. Ділимо на 10 частин, складаємо кульки до посуду, притрушеного борошном, накриваємо рушником, щоб не завітрювалися.
  • Вмикаємо духовку, хай розігріється до 200С. По одній беремо кульки тіста та розвалковуємо у коржі. Можна розкочувати на столі, щедро притрушщеному борошном, аби тісто не прилипало та не рвалося. Але ще зручніше розвалковувати зразу на листі пергаменту, змащеному олією - тоді можна разом з папером перекласти корж на лист. Якщо ж розкачали на столі, накрутіть корж на качалку, ось так, а потім розгорніть його на листі.
  • Товщина медових коржів може варіюватися від 2-3 до 4-5 мм. Тонкі коржі будуть хрусткими, а шарів у торті - більше; товстенькі - м’якими та утворять менше шарів.
  • Ставимо лист із коржем до розігрітої духовки та випікаємо упродовж 5 хвилин - до золотистого кольору. Медові коржи печуться дуже швидко. Поки перший у духовці, розвалковуємо другий на іншому листі пергаменту.
  • Дістаємо перший, даємо йому з’їхати з листа на стіл разом з папером. Ставимо пектися другий а перший тут же, поки ще теплий, обрізаємо за шаблоном, яким може слугувати кришка чи тарілка. Теплі медові коржі м’які, а коли охолонуть - стають крихкими, тому обрізати треба швидко. До речі, медовий торт можна робити не тільки круглим, а будь-якої форми. Дітям сподобається торт у вигляді метелика, машинки чи котика. Обрізки можна з’їсти, але не всі. Залиште половину - вони потрібні для оздоблення.
  • Медові коржі можна приготувати заздалегідь: за день чи навіть 2-3 до свята, а потім просто промастити кремом.
  • Випікаємо усі медові коржі, складаємо докупи.
  • Тепер потрібно зробити сметанний крем. Беремо свіжу сметанку, додаємо цукрову пудру за смаком та збиваємо міксером чи вінчиком 15-20 секунд.
  • Банани миємо, очищуємо від шкірки та нарізаємо тонкими кружальцями. Усе готове для збирання торта.
  • Змащуємо корж сметанним кремом - десь по 2-3 ложки на корж, та викладаємо бананові кружечки.
  • Та накриваємо другим коржем. Можна викладати банани не у кожному шарі, а через один. Повторюємо, доки викладете усі коржі. Верхній корж змащуємо кремом, а також боки торта.
  • Руками кришимо обрізки коржів у дрібну крихту та обсипаємо нею боки та верх медівника.
  • Медовий торт готовий! Треба дозволити йому трошки постояти - хоча б годину-дві: медові коржі просочаться сметанним кремом, стануть ніжнішими та смачнішими, пом’якшають та не будуть кришитися під час нарізання.
  •   Торт Рижик на водяній бані: рецепт

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога