Тема 6:
Приготування тортів з медового тіста з різними наповнювачами.
Уміти:організувати робоче місце; працювати з технологічною документацією:Робити розрахунок сировини. Виготовляти різні види виробів, визначати якість органолептичним методом, вирішувати проблемні ситуації,дотримуватись вимог охорони праці, санітарії, особистої гігієни.
Приготування тортів з медового тіста з різними наповнювачами.
Уміти:організувати робоче місце; працювати з технологічною документацією:Робити розрахунок сировини. Виготовляти різні види виробів, визначати якість органолептичним методом, вирішувати проблемні ситуації,дотримуватись вимог охорони праці, санітарії, особистої гігієни.
Інгредіенти:
Для медових коржей:
- 1,5 столові ложки меду (1 ст.л.);
- 3 яйця (2);
- 3 чайні ложки харчової соди (2 ч.л.);
- 300 г цукру - півтори склянки (200 г = 1 склянка);
- 90 г вершкового масла (60 г);
- 0,5 чайной ложки солі (1/3 ч.л.);
- 580 г борошна = 4,5 склянки (400 г = 3 склянки).
Для крему:
- 800 мл сметани 15% (500 мл).
- Цукрова пудра за смаком (4-6 столових ложок).
- Банани - 4 шт. (2 шт).
- До каструльки з товстим дном, чавунка чи сотейника кладемо масло та мед, всипаємо цукор. Нагріваємо на маленькому вогні чи на водяній бані, помішуючи, доки мед, цукор та масло ротануть. Слідкуйте, щоб не пригоріло - тому й вогник потрібен крихітний, і помішувати необхідно часто.
- Тим часом у іншому посуді поєднуємо яйця та харчову соду й збиваємо до легкої пишності міксером чи вінчиком.
- Тільки-но медово-цукрово-масляна суміш розчиниться, вливаємо в неї тонкою цівкою піну зі збитих із содою яєць, увесь час помішуючи.
- Ви побачите, що суміш майже зразу почне пінитися та полізе вгору, як молоко, що закипає. Знімаємо її з вогню та починаємо поступово підсипати борошно, замішуючи тісто.
- Спочатку тісто рідке й гаряче. Місимо ложкою.
- За хвилину-дві, коли воно стане густішим та трохи охолоне, продовжуємо замішувати руками, додаючи потроху борошна.
- Медове тісто має будти м’яким та приємним, не липким, та не надто крутим, бо тоді буде важко розкочувати коржі.
- Замішуємо швидко, бо працювати легше із теплим тістом. Ділимо на 10 частин, складаємо кульки до посуду, притрушеного борошном, накриваємо рушником, щоб не завітрювалися.
- Вмикаємо духовку, хай розігріється до 200С. По одній беремо кульки тіста та розвалковуємо у коржі. Можна розкочувати на столі, щедро притрушщеному борошном, аби тісто не прилипало та не рвалося. Але ще зручніше розвалковувати зразу на листі пергаменту, змащеному олією - тоді можна разом з папером перекласти корж на лист. Якщо ж розкачали на столі, накрутіть корж на качалку, ось так, а потім розгорніть його на листі.
- Товщина медових коржів може варіюватися від 2-3 до 4-5 мм. Тонкі коржі будуть хрусткими, а шарів у торті - більше; товстенькі - м’якими та утворять менше шарів.
- Ставимо лист із коржем до розігрітої духовки та випікаємо упродовж 5 хвилин - до золотистого кольору. Медові коржи печуться дуже швидко. Поки перший у духовці, розвалковуємо другий на іншому листі пергаменту.
- Дістаємо перший, даємо йому з’їхати з листа на стіл разом з папером. Ставимо пектися другий а перший тут же, поки ще теплий, обрізаємо за шаблоном, яким може слугувати кришка чи тарілка. Теплі медові коржі м’які, а коли охолонуть - стають крихкими, тому обрізати треба швидко. До речі, медовий торт можна робити не тільки круглим, а будь-якої форми. Дітям сподобається торт у вигляді метелика, машинки чи котика. Обрізки можна з’їсти, але не всі. Залиште половину - вони потрібні для оздоблення.
- Медові коржі можна приготувати заздалегідь: за день чи навіть 2-3 до свята, а потім просто промастити кремом.
- Випікаємо усі медові коржі, складаємо докупи.
- Тепер потрібно зробити сметанний крем. Беремо свіжу сметанку, додаємо цукрову пудру за смаком та збиваємо міксером чи вінчиком 15-20 секунд.
- Банани миємо, очищуємо від шкірки та нарізаємо тонкими кружальцями. Усе готове для збирання торта.
- Змащуємо корж сметанним кремом - десь по 2-3 ложки на корж, та викладаємо бананові кружечки.
- Та накриваємо другим коржем. Можна викладати банани не у кожному шарі, а через один. Повторюємо, доки викладете усі коржі. Верхній корж змащуємо кремом, а також боки торта.
- Руками кришимо обрізки коржів у дрібну крихту та обсипаємо нею боки та верх медівника.
- Медовий торт готовий! Треба дозволити йому трошки постояти - хоча б годину-дві: медові коржі просочаться сметанним кремом, стануть ніжнішими та смачнішими, пом’якшають та не будуть кришитися під час нарізання.
Комментарии
Отправить комментарий